W ostatnich latach w cukierniach na całym świecie można kupić prawdziwe dzieła sztuki. Ciasta i torty zachwycają nie tylko formą, ale też wspaniałymi kolorami. Wszystko to zapewniają barwniki spożywcze naturalne i syntetyczne, dzięki którym można uzyskać praktycznie każdy kolor ciasta czy kremu.
Kolorowe ciasta i desery
Kolorowe kremy, ciasta biszkoptowe, galaretki – aby uzyskać taki smakowity efekt można wykorzystywać barwniki spożywcze, które przygotowywane są na bazie naturalnych składników. Można też samemu eksperymentować i dodawać do ciast na przykład soki owocowe, niestety rozrzedzają one ich konsystencję. Często lepiej sprawdzają się zatem barwniki w postaci proszku, których niedużą ilość można bezpośrednio dodać na przykład do ciasta na biszkopt albo do bitej śmietany przygotowywanej do kremu.
Ciasta piękne i smaczne
Współcześni klienci cukierni oczekują wypieków nie tylko smacznych, ale też po prostu pięknych. Aby uzyskać taki efekt należy bazować na doskonałej jakości barwnikach, dzięki którym można stworzyć prawdziwe cukiernicze dzieła sztuki. Naturalne barwniki spożywcze przygotowywane są ze sproszkowanych roślin, owoców czy warzyw. Najczęściej mają neutralny smak, dlatego poza nadaniem ładnego koloru w żaden inny sposób nie wpływają na smak ciasta.